By Henry on Mandag, 16 Januar 2023
Category: Nytt

Et nytt Venezuela

Sosialistene har i løpet av de siste ca. 30 år kjørt Venezuela bankerott. Parolen var der som her hjemme: Vi skal ta de rike.

Omlag 7 millioner av landets opprinnelige innbyggere er flyttet utenlands, inflasjonen har vært skyhøy, år etter år. Vi kommer til å gå i samme retning dersom sosialistene får lov til å fortsette slik som den nye skattemeldingen legger opp til. Riktignok er vi ikke 7 millioner her på berget, men parallellene vi kan trekke begynner å bli skremmende.

Og som alltid, - de resurssterke først i køen.

I årene 2021 og 2022 flyttet 44 rike nordmenn ut av landet og seks inn i Norge. Flyktningene tok med seg et par milliarder kroner i ligningsverdier.

Denne skattekaravanen startet ikke nå. Det er mange år siden Stein Erik Hagen overførte mesteparten av sin formue (i selskapet Canica) til en datter som bosatte seg i Sveits.

Nesten 100 rike nordmenn har bodd i London i flere tiår.

Formuesskatten i Norge er en avgjørende årsak til den økende skatteflukten, men vi må ikke glemme arveavgiften. Den ble avskaffet i 2014 av Solberg-regjeringen, og Arbeiderpartiet har sagt at det ikke er aktuelt å gjeninnføre arveavgiften i denne stortingsperioden, men Ap og Sp er helt avhengig av SV, og alt kan skje i en vanskelig valgsituasjon. SV vil ha arveavgift.

Hvis de rikeste også skulle få arveavgift, blir situasjonen kritisk.

Ved å gi sin datter Ingrid Gjelsten 16 milliarder kroner, av en reell formue på 20 milliarder kroner, er arveavgiften lagt død for Bjørn Rune Gjelsten.

Magnus Reitan som i fjor gav sin datter mesteparten av sin tredjedel av Reitan-familiens formue, og deretter flyttet datteren til Sveits, har trolig også hatt både mulig arveavgift og formuesskatt i tankene. Det som er litt merkelig, er at broren Ole Robert Reitan og faren Odd Reitan, ikke tar skatteturen til Sveits.

Vi vil tro at de allerede har startet pakkingen.

Mesteparten av kritikken mot skatt har gått på formuesskatten, men det er kombinasjonen av formuesskatt, utbytteskatt for å få penger ut av selskapet for å kunne betale formuesskatten, og en reduksjon av den såkalte rabatten ved verdsettelsen av aksjeformuen som blir for mye.

Rabatten er i år bare 20 prosent og formuesskatten er 1,1 prosent for all formue over 20 millioner kroner. For mange høres det kanskje lite ut, men det er dramatisk i næringsvirksomhet. SV og Rødt har også sagt at de ønsker en sats på 1,7 prosent.

Da Hagen flyttet formuen ut, sa politikerne bare god tur. De var fornøyde. Deler av media klappet.

Det er mer kritisk og tankevekkende når næringslivsstørrelser som Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten flykter til Sveits. Dette er personer som skaper verdier hele tiden.

I selskap etter selskap. I historisk perspektiv er det nesten utrolig at Røkke startet med to tomme hender og en jobb med minstelønn på en fisketråler i USA. Gjelsten hadde ikke særlig mer, før de to raidet Aker etter Røkkes hjemkomst til Norge.

Men selv om mesteparten av verdiene blir i Norge, selv om de eies fra Sveits, så vil det over tid, være negativt for verdiskapning og nye virksomheter at de store kapitalistene hele tiden må vurdere hva som kan og bør gjøres i Norge, og hva som kan og må flyttes ut.

Det er som Gjelsten sier: «Det er åpenbart at det ikke er bærekraftig å ha dagens skattetrykk på privat norsk eierskap.»

Spørsmålet er om regjeringen forstår alvoret. 

Relaterte innlegg

Leave Comments