By Henry on Fredag, 16 Desember 2022
Category: Nytt

Jakten på sekundærboliger

Jeg vil idag gjengi en artikkel av redaktør Trygve Hegnar - publisert i Finansavisen 16.12.2022

Fra 1. januar 2023 vil det bli dyrere å eie sekundærboliger. Da vil verdien av sekundærboligen ved utregningen av formuesskatten bli satt til 100 prosent mot 95 prosent i dag.

På den annen side vil det bli lettere å finansiere sekundærboliger i Oslo ved at det særegne egenkapitalkravet i hovedstaden senkes fra 40 prosent til 15 prosent, det vil si at alle boliger likestilles.

Det er litt morsomt at det var daværende finansminister Siv Jensen (FrP) som i 2017 innførte 40 prosent-kravet for å dempe prisveksten på boliger.

Av en eller annen grunn er sosialister svært negative til sekundærboliger, og det kan se ut som de tror at eiere av sekundærboliger bor i to boliger. Det skjer neppe ofte. I de fleste tilfeller er det snakk om utleieboliger, og noen sjeldne ganger til barn og tidligere samlivspartnere.

Realiteten er at vi snakker om nyttige investeringer

Selv om det er en uttalt politikk at vi alle helst skal eie våre boliger, er det rundt 20 prosent av husholdningene som leier, og derfor burde vi heie på de som eier sekundærboliger, og leier ut. Alle skjønner at noen ikke vil eie, ikke kan eie, og det er masse mennesker som har kortvarige boligbehov (jobb, samliv osv) som må dekkes i leiemarkedet. Likevel vil sosialistene gjøre det vanskeligere og dyrere å eie for å leie ut.

Man kan selvfølgelig tenke seg at finansiering og verdifastsettelse brukes for å «regulere» prisutviklingen, slik Jensen ville, men et effektivt våpen har det neppe vært. Opphevelse av egenkapitalkravet er derfor bra.

Men i Oslo hisser nesten-sosialistene i MDG seg opp rundt lettelsene på egenkapitalkravet til sekundærboliger i byen. Byråd Hanna E. Marcussen sier til Aftenposten at «å fjerne kravet kan gjøre det enda vanskeligere for førstegangskjøperne å komme seg inn på boligmarkedet, fordi de ofte konkurrerer om de samme boligene som dem som kjøper sekundærbolig. Dette er en utvikling vi ikke ønsker.»

Det kan nok skje, men skal de som ikke vil eie, bo på gaten, i telt eller bobil?

Marcussen skryter faktisk av at «dette har vært det mest effektive tiltaket for å gjøre det mindre attraktivt å investere i sekundærboliger.»

På landsbasis ligger MDG godt under sperregrensen, og partiet må møte velgerne ved kommunevalget til neste år. Vi kan vanskelig se at det å redusere antall utleieboliger er en stor valgkampvinner. Men det er klart at politikk virker. Antall sekundærboliger i Oslo skal ha gått ned med 5.000 de siste tre årene.

Det er ikke bra i det hele tatt. Leieprisene øker kraftig.

At det blir dyrere å eie sekundærboliger (mer skatt) er klart, men det blir altså lettere å få finansiering.

Folk bruker penger på så mye rart, som hytter, biler, reiser og kostbare boliger. Hver krone som går til utleiemarkedet burde MDG, og alle de andre partiene, rope hurra for.

Men kanskje lever også MDG og byråd Hanna E. Marcussen i villfarelsen om rike grossister som i 2022 tyner stakkars leietagere. Mens realiteten er at vi snakker om nyttige investeringer.

Statssekretær Erling Laugsand fra Sp har heller ikke skjønt det. Han sier at det å gjøre det dyrere å eie sekundærboliger «er det beste virkemiddel for å gjøre det mindre attraktivt å kjøpe sekundærboliger.» 

Relaterte innlegg

Leave Comments